Welkom op de website om een huisvestingsvergunning aan te vragen voor een huurwoning in de gemeente Amsterdam.
U heeft als huurder een huisvestingsvergunning nodig als u in Amsterdam een sociale huurwoning wilt huren met een huur tot €763,47 per maand of een gereguleerde middeldure huurwoning met een huur tot €1.068,83 per maand. De huisvestingsvergunning is gebonden aan het adres én aan de bewoners die er wonen. U kunt deze dus niet overdragen aan een volgende bewoner. Een bewoner die na u komt, moet zelf een nieuwe huisvestingsvergunning aanvragen.
Huurwoning via een woningcorporatie
Als u een woning huurt bij een woningcorporatie, dan regelt de corporatie de huisvestingsvergunning voor u. U hoeft dan niet zelf via deze website een aanvraag in te dienen.
Huurwoning via een andere verhuurder
Als de verhuurder geen woningcorporatie is, moet u de huisvestingsvergunning zelf aanvragen. Dat regelt u via deze website. De eigenaar van de woning moet u toestemming geven om in de woning te gaan wonen. Daarvoor heeft u een formulier nodig dat is ondertekend door de eigenaar. Deze kunt u hier downloaden. Het door de verhuurder ingevulde formulier kunt u tijdens het aanvragen van de vergunning uploaden.
Weesp
Voor het huren en gaan bewonen van een woning, kamer, woonschip of woonwagen in gemeente Weesp heeft u geen huisvestingsvergunning nodig.
Hoe lang duurt het voor u de huisvestingsvergunning krijgt?
Als de aanvraag compleet is, beslist de afdeling Wonen binnen acht weken of u de vergunning wel of niet krijgt toegewezen. Zodra het besluit is genomen, ontvangt u een e-mail waarmee u kunt inloggen op uw digitale dossier zodat u de beschikking kunt downloaden.
Geldigheid huisvestingsvergunning
De huisvestingsvergunning is pas geldig als het hele huishouden zich bij de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Amsterdam heeft ingeschreven op het adres. U moet dit doen binnen 4 weken nadat de vergunning is toegekend of in het geval van nieuwbouw 4 weken na oplevering van uw woning. Anders vervalt de vergunning. U kunt zich schriftelijk inschrijven bij burgerzaken. U kunt het ook digitaal doen, dat doet u hier.
Kosten
Een huisvestingsvergunning voor een particuliere huurwoning kost 60.90,- (tarief 2022). De bewoner betaalt de huisvestingsvergunning zelf. U betaalt de kosten online via iDEAL, voordat u de aanvraag instuurt. Er bestaat geen mogelijkheid tot kwijtschelden van de kosten.
Geen teruggave
Als u een huisvestingsvergunning heeft aangevraagd en u blijkt deze toch niet nodig te hebben (bijvoorbeeld omdat u afziet van de woning), dan krijgt u de kosten niet terug. U betaalt namelijk voor het in behandeling nemen van de aanvraag en de administratie.
Geen huisvestingsvergunning nodig bij:
- Een koopwoning waar u als eigenaar zelf gaat wonen
- Het huren van onzelfstandige woonruimte (kamer of studentenflat)
- Voor middeldure huurwoningen is niet altijd een huisvestingsvergunning nodig. Uw verhuurder dient u te informeren of u een huisvestingsvergunning nodig heeft.